miercuri, 13 aprilie 2011

Gradele unui ulei de motor

SAE (Society of Automotive Engineers) a stabilit un cod numeric pentru a diferentia tipurile de ulei de motor in functie de vascozitatea lor. Gradele de vascozitate conform SAE includ urmatoarele, de la vascozitate scazuta pana la cea ridicata: 0, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50 sau 60. Numerele 0, 5, 10, 15 si 25 sunt urmate de litera W, litera care este desemnata pentru a reprezenta cuvantul iarna ("winter" in engleza), indicand vascozitatea la rece a unui ulei de motor, precum si comportamentul la pornirea in conditii de temperaturi foarte joase. Numarul 20 poate veni cu sau fara W, depinzand de gradul de vascozitate la care se refera: la cald sau la rece.

Vascozitatea kinematica este gradata prin masurarea timpului necesar pentru ca o cantitate standard de ulei de motor sa curga printr-un orificiu standard, la temperaturi standard. Cu cat acestuia ii ia mai mult, cu atat are o vascozitate mai mare si un grad SAE mai ridicat.
ulei de motor

Trebuie retinut faptul ca SAE are un sistem diferit de gradare a vascozitatii in functie de scopul pentru care e folosit uleiul. De exemplu, uleiul pentru cutii de viteze, desi,in general, are un grad mai mare SAE, nu inseamna ca este mai vascos decat un ulei de motor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu